Zamestnanci firmy Slotex Fashion vstúpili do štrajkovej pohotovosti

17.08.2012 Vranov nad Topľou

Vranov nad Topľou 16. augusta (TASR) - Zamestnanci spoločnosti Slotex Fashion so sídlom vo Vranove nad Topľou dnes vstúpili do štrajkovej pohotovosti. Vyjadrili tak nespokojnosť s pomermi vo firme, ktorá im dlhuje júnové a júlové výplaty.

V areáli textilnej spoločnosti s talianskou majetkovou účasťou, sa dnes stretli zástupcovia odborového zväzu (OZ) KOVO s riaditeľom Slotexu Antoniom Maggiom i s približne 180 nespokojnými zamestnancami. "Na dnešnom stretnutí sme žiadali bezpodmienečne doplatenie miezd. Ľuďom tu chýba každé euro, ktoré nedostanú, zárobky sú tu niečo nad 300 eur," povedal novinárom po ukončení dnešného rokovania vo Vranove nad Topľou predseda OZ KOVO Emil Machyna.

Vyplatenie chýbajúcich miezd by však mohla podľa jeho slov skomplikovať súčasná ekonomická situácia vo firme. Spoločnosť má zároveň podlžnosti voči Sociálnej poisťovni.

"Vieme, že tu už bola vykonaná exekúcia. Táto spoločnosť podľa môjho názoru, no neviem to povedať na 100 %, už nemá nič a je to spoločnosť bez majetku. Bude teda záležať na vlastníkoch, či sú ochotní poskytnúť zdroje, aby boli ich záväzky prefinancované," konštatoval Machyna.

"Z vyjadrení zamestnávateľa vyplynulo, že koniec roka je neistý, že zákazková náplň je istá do konca októbra. Pokiaľ bude takýto stav, tak tu zadržiavanú mzdu by mal vyplatiť čo najskôr, pretože potom už nebude šanca," uviedol v tejto súvislosti člen predsedníctva OZ KOVO Jozef Balica.

Od budúceho týždňa začína v továrni dvojtýždňová celozávodná dovolenka. Ak nebudú po návrate zamestnancov do výroby splnené ich nároky, sú pripravení vstúpiť do ostrého štrajku. Odbory sú zároveň pripravené podať návrh na vyhlásenie konkurzu na spomínanú spoločnosť. V tomto prípade by požiadali zamestnanci o vyplatenie chýbajúcich miezd Sociálnu poisťovňu cez garančný fond.

"Firma je v ťažkej situácii, to je pravda," uviedol dnes pre médiá riaditeľ Maggio. S ďalším otázkami týkajúcimi sa budúcnosti firmy či nevyplatených miezd odporučil novinárov na štatutára spoločnosti, ktorý pôsobí v Bratislave. Odbory chcú preto pozvať za rokovací stôl v nasledujúcich dňoch konateľa firmy, ale aj partnerské odborové organizácie z Talianska.
 

Vyberte región